Maślak pstry

Maślak pstry

Maślak pstry (łac. Suillus variegatus) – nazywany potocznie borowikiem pstrym, jakubkiem lub bagniakiem. Jest grzybem należącym do rośliny maślakowatych. 

Maślak Pstry budowa i kolor

Jego trzon ma zazwyczaj 7-10 cm wysokości oraz około 2-3 cm grubości. Rurki są żółtawe, kolor z wiekiem przekształca się na oliwkowy, natomiast uszkodzone rurki mają odcień błękitny. Pory są koloru żółtego, dosyć drobne i okrągłe. Miąższ tego dermatofita ma łagodny smak i słaby zapach. Jest mięsisty i soczysty. Kolor klasyfikujemy jako żółtawo-pomarańczowy. Kapelusz maślaka pstrego waha się od 6 do nawet 17 cm średnicy. Jest płaski i zgięty. Ma barwę żółtawo-brązową.

Maślak Pstry w gospodarstwie

Jest to grzyb całkowicie bezpieczny oraz jadalny. Jest grzybem często wykorzystywanym do marynowania. Jest to jedyny gatunek maślaka, z którego nie trzeba zdejmować skórki ani go moczyć, gdyż nie jest on pokryty śluzem. Przy zbiorach można go pomylić z maślakiem sitarzem (Suillus Bovinus), jednak ten gatunek ma skórkę o wiele bardziej gładką i bardzo lepką podczas wilgoci.

maślak pstryMaślak Pstry występowanie

Pospolicie występuje w towarzystwie sosny, (rzadziej kosodrzewiny). Obszar występowania klasyfikuje się na całą powierzchnię Polski. Owocniki wyrastają w okresie od czerwca do listopada. Grzyby te można spotkać na gliniastych, piaszczystych i kwaśnych glebach.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *